Condoleance

Hier kunt u een bericht achterlaten voor nabestaanden, wij zorgen ervoor dat dit in het officiële condoleanceregister komt.

Ga naar condoleanceregister..

Blog

Nieuws, foto’s en andere wetenswaardigheden.

Ga naar de blog..

Referenties

Lees hier reacties van anderen en of laat uw reactie achter via info@deuitvaartzorg.nl. 
 

Ga naar referenties..

Ze noemen het werk, het is zoveel meer....

Een mailtje van een familie: ze willen de as ophalen maar zien er ook tegenop.

Met wat vragen kom ik erachter dat ze het best fijn vinden als de as thuis wordt gebracht. Ze machtigen mij en ik rijd naar het crematorium en terug met een kostbaar bezit. Als ik aankom gaat de deur al open en word ik met een kus begroet.

Samen lopen we naar het plekje dat al klaar is gemaakt. Meneer is weer thuis.

We drinken thee en kijken terug op de afgelopen periode. Hoe rouwen kan naast verdergaan, genieten en nieuwe plannen maken. Het raakt me als ik hoor hoe een goed afscheid echt wel helpt.

Ik heb een drukke dag, maar neem de tijd. Het is ook voor mij fijn even thee te drinken, te luisteren en te voelen  hoe goed dit voelt.

Als ik wegga weer een kus, twee tranen en bij mij 1 in de auto.

Ze noemen het werk, het is zoveel meer...

dierbare herinnering...

Af en toe hoor of zie je iets wat je totaal onverwacht weer terug brengt naar een dierbare herinnering.
Dit liedje deed dat met mij. Alsof er echt over ONS gezongen werd....

afscheid van je kind

Steeds vaker worden wij gebeld door ouders die hun kindje verloren hebben, of ouders van een ziek kind die raad willen, een luisterend oor.
En hoe verdrietig dat ook is, ik vind het fijn dat wij gevonden worden.
De uitvaart van een kind verzorgen is een vak apart.
Het vraagt om nog meer tijd, om het betrekken van broertjes, zusjes, grootouders en misschien de school of verenigingen.
Er zijn andere vragen en overwegingen, andere mogelijkheden ook.

Samen met ritueelbegeleider Josephine de Bont nemen wij daar alle tijd voor, wij hebben alles in huis om te zorgen dat ouders alle ruimte krijgen om helemaal op hun manier afscheid te nemen, waarbij door ons aan alles wordt gedacht.
Samen kunnen wij er voor zorgen dat het afscheid klopt.
Want hoe immens verdrietig het ook is, een goed afscheid is het allereerste begin van het leven dat nooit meer hetzelfde zal zijn.

Sinds jij er niet meer bent
draag ik een sleutel
die me toegang geeft tot jou.
Tot de plaats
waar we samen waren
of waar ik wachtte op jou
tot de deur die jij open deed
blij me weer te zien.

Tot de geur die me terug brengt in de tijd,
de kleur die vertelt van jou,
tot de smaak die voor altijd verbonden is met toen
en tot de bloem die woordeloos spreekt.

Jij bent overal
waar je niet meer bent,
ik hoor je in ieder lied,
in elke zin waarin jouw naam niet klinkt.
Jij liet een spoor van liefde
en herinnering achter
voor wie toegang heeft
tot de liefde voor jou.

(josephine)

Wereldlichtjesdag

Over de hele wereld wordt op de tweede zondag in december om 19.00 uur een kaars aangestoken ter herinnering aan overleden kinderen.
Samen met Josephine de Bont hebben we afgelopen jaar in ontmoetingscentrum St Joseph in Eindhoven ouders en familie van overleden kinderen mogen ontvangen.
Langzaam maar zeker wordt wereldlichtjesdag bekender, en mede dankzij een artikel in de krant ontmoetten wij veel bijzondere mensen.
Sommigen zagen we voor het eerst, anderen kennen we pas van het afgelopen jaar of al van jaren terug.

Het was speciaal.

We hebben de kaars aangestoken die alleen voor deze gelegenheid brandt.
We noemden namen, en ouders, broertjes en zusjes staken hun eigen kaarsen aan.
Er was een verhaal, mooie muziek en Nina zong voor ons.

Na afloop was er koffie en stond buiten de ketel met warme chocolademelk te branden.
We hebben nagepraat over het grote verlies dat ieder op zijn eigen manier ooit, misschien, ergens een plaatsje kan geven.

Volgend jaar weer opnieuw Wereldlichtjesdag, we houden u via deze site op de hoogte….

IMG 8952

moeder

Na “het grieselen” van haar tuintje is ze op de bank gaan liggen, de plaats waar ze sliep sinds haar man een half jaar geleden was overleden.

Zo vond haar dochter haar toen ze zoals iedere avond even met de hond langs kwam om welterusten te zeggen. Het was verdrietig voor iedereen maar niet voor moeder, die de draad van het leven maar niet meer op kon pakken na de dood van haar man, met wie zij zoveel jaren lief maar ook leed had gedeeld.

Ik had haar dochter een maand tevoren ontmoet, op de tennisbaan notabene….

Samen met haar heb ik moeder verzorgd en we hebben haar op de bank laten liggen, haar eigen plekje. Een blank vurenhouten kist stond in de voorkamer, met stiften en verf erbij.

Ieder die bij haar langs kwam gaf een boodschap mee, en de kleinkinderen plakten hun mooiste stickers.

De dag van de begrafenis was het prachtig weer. Dochter heeft samen met haar man en kinderen nog een allerlaatste keer met moeder door de tuin gewandeld, en de kist bedekt met alle bloemen uit haar tuin.

Voorzichtig hebben we daarna de kist in de auto gezet waarmee de dochter moeder iedere zondag naar de kerk toe bracht.Het paste precies. Zelfs de kleinkinderen konden er nog naast. En zo reden ze stapvoets het kleine stukje naar de kerk.

De praatjes die ongetwijfeld in het dorp de ronde deden, die nam ieder maar voor lief.

Voor de laatste keer werd moeder door haar dochter naar de kerk gebracht; op deze manier klopte het helemaal, en dat is toch altijd het enige dat belangrijk is…

Truus

Iedere keer wanneer ik door het kleine dorpje rijd moet ik met een glimlach denken aan mijn allereerste uitvaart. Ik werd gebeld door de zusters van het verzorgingstehuis. De vrouw van meneer Klaassen, “mijn Truusje” was overleden. Wat een groot gemis.

Ze waren altijd samen, en erg op zichzelf. Tot hun grote verdriet hadden ze geen kinderen. Nog nooit hadden ze in de 63 jaar dat ze waren getrouwd over begraven of cremeren gesproken. We hebben er lang over gedaan om een beslissing te nemen, want eigenlijk voelde niets goed. Uiteindelijk is Truus in Heeze gecremeerd. Samen met enkele verzorgsters heeft Hr Klaassen in het crematorium verdrietig afscheid moeten nemen van zijn vrouw.

Een maand later ben ik met hem de as op gaan halen in het crematorium en zijn we samen naar de begraafplaats gereden, Hr Klaassen voorin met de as van zijn Truus op schoot en op de achterbank een bosje fresia’s, haar lievelingsbloemen. Geemotioneerd heeft hij de as van Truus in de urnenmuur geplaatst en zag er nauwkeurig op toe dat de muur goed werd afgesloten met een steen die ik voor hem had laten maken “Ooit weer samen”

Ik heb hem beloofd dat wanneer de tijd daar zou zijn ik hun beider as uit zou strooien. In maart is Hr Klaassen overleden, nog geen half jaar na zijn vrouw. En op een mooie lentedag reed ik met de as van Hr Klaassen en een bosje fresia’s op de achterbank weer naar de begraafplaats toe. Ze hebben samen geleefd, samen lief en leed gedeeld, samen oud geworden en nu uitgestrooid, samen op dezelfde plek. De cirkel van hun leven was rond.

Samenwerking Starlicious

Wij zijn een samenwerking aangegaan met Starlicious van Jacky van der Starre. Jacky kookt vol passie en staat voor (h)eerlijk & puur eten en een persoonlijke benadering.

De eerste dagen na een overlijden wanneer er zoveel moet worden geregeld komen mensen niet altijd toe aan koken. Wij kunnen er voor zorgen dat er voor de familie wordt gekookt, comfort food in de meest letterlijk vorm.

Het is een service die geheel vrijblijvend wordt aangeboden aan de nabestaanden. Er is de keus tussen Hollandse pot, of een buitenlandse maaltijd en met allergieën of voorkeuren kan altijd rekening worden gehouden. Ook een pan soep of een heerlijk dessert behoort tot de mogelijkheden.

Wanneer u dat wenst leggen wij voor u het contact.

Herinneringsavond

Voor de eerste keer hebben we een herinneringsavond georganiseerd.
Iedereen die we het afgelopen jaar hebben mogen leren kennen kreeg een uitnodiging.
Het is een speciale avond geworden; welkom, warm en intiem.
We hebben namen genoemd en waren stil,
We hebben kaarsen ontstoken, geluisterd naar gitaarmuziek van Marcel Luntungan en we waren samen. Samen, ieder met eigen verdriet, met eigen gemis, maar ook met eigen kracht om ooit weer verder te gaan. 

Het was zomaar een heel klein momentje in het grote geheel dat verdriet heet, maar wat was het bijzonder…